Espargo(-de-mar)
Asparagus maritimus
Asparagaceae
Nom en français : Asperge maritime.
Descripcioun :Aquesto espargo, pulèu raro, s'atrobo soulamen en ribo de mar. Sèmblo proun à Asparagus officinalis. Pamens l'espargo-de-mar èi rabastouso au contro de l'espargo. Ei lou meiour biais pèr faire la diferènci.
Usanço :L'espargo-de-mar èi manjadisso jouino mai pamens di proun amaro. A li mémi prouprieta que sa cousino, l'espargo-fèro.
Port : Erbo
Taio : 0,4 à 1 m
Fueio : costo paralèlo
Tipe bioulougico : Geoufite
Cicle bioulougico : Planto renadivo
Gènre : Asparagus
Famiho : Asparagaceae
Ordre : Asparagales
Coulour de la flour :
Jauno
Petalo : 6
Ø (o loungour) flour : 3 à 4 mm
Flourido : Printèms
Sòu : Na Cl
Autour basso e auto : 0 à 10 m
Aparado :
Vo
Mai à jun
Liò : Mar
- Sablo
Estànci : Mesoumediterran
Couroulougi : Éurasiatico-Cèntre-Ouèst
Ref. sc. : Asparagus maritimus (L.) Mill., 1768
Agufié(-roussas)
Rosa rubiginosa
Rosaceae
Àutri noum : Agoulencié, Agrufié, Agoulancié, Grato-quiéu, Tapo-cuou.
Nom en français : Églantier couleur de rouille.
Descripcioun :Aquel agufié, Rosa rubiginosa, fai parti dóu group d'agoulencié qu'an de glando resinouso dessouto li fueio, ço que ié dounon aquesto coulour roussasso. Trachis dins li relarg dubert coume lis orle de bos. Se destrìo de Rosa micrantha qu'a lis estile lanu, si flour soun mai grando e peréu soun óurifice calicinau pu larg.
Usanço :Tóuti lis agufié fan de fru (grato-cuou, agoulènço...), riche en vitamino C e anti-enflamatiéu, que soun bon à manja, majamen en counfituro.
Port : Aubret
Taio : 1 à 3 m
Fueio : coumpausado
Tipe bioulougico : Faneroufite
Cicle bioulougico : Planto renadivo
Gènre : Rosa
Famiho : Rosaceae
Ordre : Rosales
Coulour de la flour :
Roso
Petalo : 5
Ø (o loungour) flour : 30 à 50 mm
Flourido : Printèms
- Estiéu
Sòu : Ca
Autour basso e auto : 0 à 1800 m
Aparado : Noun
Mai à juliet
Liò : Orle de bos
- Espinas
Estànci : Mesoumediterran à Mountagnard
Couroulougi : Éuroupenco
Ref. sc. : Rosa rubiginosa L., 1771